Majoritatea oamenilor se confrunta de-a lungul vietii cu cel putin un atac de panica. Cu siguranta ca va fi o stare intensa si greu de uitat. Totusi, e posibil sa nu iti dai seama ca este vorba despre un atac de panica deoarece poate fi confundat.
Apare cand nu te astepti, de obicei cand esti in preajma cuiva. Se poate intampla cand stai linistit la rand la cumparaturi sau cand conduci spre casa de la job.
Pare sa nu aiba legatura cu nimic si creaza o stare de confuzie, astfel incat nu intelegi ce se intampla cu tine.
Am sa mor! Chiar acum!
Exista un lucru care este foarte specific in atacul de panica, si anume senzatia de moarte iminenta.
Acest aspect delimiteaza atacul de panica de starea de panica prin intensitatea trairilor.
In atacul de panica pot sa mai apara si alte simptome, cum ar fi:
- Senzatia ca ti se va intampla ceva foarte rau, si nu intelegi ce anume si nici de unde poate aparea acest rau ( ca si cum un asteroid invizibil urmeaza sa loveasca Pamantul si tu nu ai unde sa te ascunzi )
- Lipsa de aer, senzatia de sufocare, hiperventilatie. Cu cat respiratia devine mai alerta, cu atat nevoia de aer creste.
- Senzatia de lesin
- Cresterea pulsului
- Tremor si transpiratie
- Teama ca o vei lua razna si ca nu mai ai controlul asupra mintii, trairilor tale si a propriului corp
- Alte trairi nespecifice
Ajutoooor!
De cele mai multe ori atacul de panica se desfasoara in preajma cuiva, desi acest lucru nu este o conditie.
In cazul in care este nevoie de interventie de urgenta, cel mai probabil saturatia de oxigen din sange si tensiunea vor fi in limite normale, iar cei de la serviciul de urgenta iti vor spune usurati ca ai avut "doar" un atac de panica.
De ce mi se intampla tocmai mie?!
Cauzele unui atac de panica pot fi multiple, insa el apare pe un fond de anxietate, in urma unei stari de stress prelungit, oboseala sau in urma unui soc.
Persoana care experimenteaza atacul de panica nu coreleaza aceste trairi cu ceva din trecutul sau. Atacul de panica este o descarcare a unor temeri care vin dinspre subconstient si uneori, daca tulburarea este mai grava, chiar dinspre inconstient.
De asemenea, exista o corelatie importanta intre atacul de panica si tipul de atasament anxios.
Si, acum, ce ma fac?
In general, atacurile de panica nu sunt singulare. Imagineaza-ti ca e ca atunci cand se produce un cutremur. Pana cand tensiunea din profunzime se descarca cu totul, e posibil sa apara si o replica, sau doar stari de panica, desi nu este obligatoriu.
Este foarte posibil, ca inainte sa ajungi sa vezi un psiholog sau un psihiatru, sa consulti mai multi medici. Poti crede ca ai o problema de sanatate la inima, la plamani, sau cu glanda tiroida.
Daca medicii specialisti ti-au infirmat un alt diagnostic, e important sa mergi sa discuti cu un psihoterapeut si chiar cu un medic psihiatru.
Prin psihoterapie poti sa intelegi cauzele care stau la baza anxietatii care au creat acest "cutremur", si sa gasesti modalitati de coping la lucrurile care te streseaza. Anxietatea este o frica fara obiect, de aceea este important sa intelegi cauza si scopul ei.
E important sa mergi la psihoterapie ca sa cunosti mai bine modul in care functioneaza psihicul tau, astfel incat sa revii catre o functionare optima, cu mai putina anxietate, si fara atacuri de panica.
Psihoterapia nu este un tabu. Este o necesitate. Este o dovada de responsabilitate si de igiena mentala.
Articol scris de Roxana Pana, psiholog clinician, psihoterapeut si sex-terapeut.
www.roxanapana.ro
27 Decembrie 2020
Multumesc pentru cuvintele frumoase ! Un articol foarte interesant si educativ.Succes in tot ceea ce faci! Cu multa dragoste MAMA.?❤?
Multumesc si eu pentru sustinere! <3
Comments are closed.