In plin secol XXI oamenii inca se mai jeneaza sa discute despre acest subiect, desi majoritatea o fac.
Sa nu mai spunem ca cifrele care ne arata starea de sanatate sexuala a oamenilor sunt ingrijoratoare. 6 din 10 femei nu au orgasm si 6 din 10 barbati au tulburari de erectie sau ejaculare precoce.
Acestea sunt doar o parte din tulburarile din sfera sexuala.
Cum sa merg sa discut cu un strain despre ce am in chiloti?
Acel strain, care e fie un psihoterapeut fie un sexolog, este specializat in a-i ajta pe oameni sa se cunoasca pe ei insisi si sa ii ajute sa inteleaga mai bine cauza problemelor. E acolo ca sa il sustina pe client sa isi depaseasca problema.
Cel mai probabil, daca a ajuns terapeut, a trecut printr-o serie de formari si dezvoltari personale obligatorii. E ca un fel de medic al psihicului uman.
Ei bine, psihoterapia si psihosomatica pot fi de folos acolo unde nici medicina nu are tot timpul raspunsuri. Cauzele tulburarilor din sfera sexuala pot fi multiple, de la probleme de dinamica relationala, la stress din cauze sociale si de sanatate ( de exemplu pandemia ), tulburari de personalitate, la anxietate, depresie, consum de substante si medicamente sau chiar schizofrenie.
Multi stiu, putini cunosc...Toti sunt experti in sex.
Pe langa posibilele cauze de mai sus, educatia sexuala lipseste cu desavarsire. Cunostintele in randul adultilor sunt precare.
Internetul este plin de sex si pornografie dar oamenii nu isi cunosc propria persoana si propriul corp.
Asteptarile de performanta sunt exagerat de mari dar stima de sine si increderea oamenilor in propria persoana sunt foarte scazute.
Presiunea sociala este foarte mare, dar capacitatile individuale sunt reduse.
Sa vorbim despre roluri.
Ce inseamna sa fii femeie si ce inseamna sa fii barbat? Care e rolul fiecaruia, care sunt pretentiile si care sunt responsabilitatile?
Fiecare este responsabil in primul rand de propria placere si apoi de placerea partenerului. Suna egoist dar nu este.
Daca nu poti avea grija de nevoile proprii nu poti avea grija nici de ale celuilalt.
Daca nu te iubesti pe tine, e greu sa il iubesti pe celalalt. Iar asta nu e un cliseu, ci o realitate.
De la Freud, la Jung, la Adler si la Frankl citire:
Cand vine vorba despre sex, intram pe mai multe planuri ale constientei, de la inconstient, subconstient, constient si supraconstient.
Adica, lucrurile sunt complexe si profunde. Sexul nu inseamna doar copulatie, ci o serie de interactiuni complicate, pe toate planurile existentei.
Adica, un univers intalneste alt univers. Si culmea, fiecare e diferit, si are propria istorie de viata.
De aici putem discuta despre psihoterapie ca alternativa la tuburarile psihosomatice in sexualitate. Daca medicul zice ca esti sanatos fizic, dar ai in continuare probleme, e timpul sa te adresezi unui psihoterapeut sau unui sexolog.
Rusinea si tabuu-rile nu isi mai au locul in vremurile noastre, cu atat mai mult cu cat stim cu totii, ca sexul este unul dintre principalii reglatori psihici.
Meriti sa ai o viata implinita si fericita! Meriti sa te simti satisfacut pe toate planurile. Ai dreptul la placere si la bucurie.
Ai dreptul sa ceri ajutor fara rusine atunci cand nu te descurci singur. Si nu inseamna ca esti mai putin barbat sau mai putin femeie. Inseamna ca esti responsabil pentru viata ta.
Articol scris de Roxana Pana, Psiholog Clinician, Psihoterapeut si Sex-terapeut, Decembrie 2020.