Stim cu totii cat de minunat este cand intram intr-o relatie, suntem indragostiti si creierul nostru este inundat de neurotransmitatori ( dopamina, serotonina, oxitocina, etc ). Cealalta persoana pare perfecta, exact ce ne doream, iubirea visurilor noastre. Printesa vietii noastre si printul pe cal alb devin realitatea vietii noastre.
Daca avem noroc, s-ar putea ca aceasta stare sa dureze pana la cateva luni. De obicei majoritatea cuplurilor nu supravietuiesc dupa aceasta perioada.
Dupa un timp printesa incepe si ne bate la cap iar printul pare ca nu ne mai acorda atentie.
Totusi, exista persoane care se iubesc pentru perioade foarte lungi de timp sau pana la adanci batraneti.
Ce fac aceste persoane diferit?
Sau cum am putea sa ne imbunatatim relatiile astfel incat sa ramanem unii pentru altii printese si printi cat mai mult timp?
Betty-Lou Bettner ne propune 4 contexte care ne pot aduce bucuria unei relatii implinite: cei 4 C relationali.
Relatia devine hranitoare atunci cand:
1. Suntem CONECTATI – Ambii parteneri se simt conectati unul cu celalat. Sentimentul de apartenenta ne ofera siguranta si ne face sa ne simtim demni de incredere. Cand ne simtim conectati suntem mai dispusi sa cooperam. Atunci cand nu suntem siguri de conexiunea dintre noi punem la indoiala implicarea partenerului si putem simti ca acesta nu ne ofera suficienta atentie.
2. Suntem CAPABILI – Cand ambii parteneri se simt capabili pot colabora, fara insa sa simta ca sunt dependenti unul de celalalt. Cand ne simtim capabili si ne putem baza pe noi insine, putem sa oferim la randul nostru suport celuilalt, pentru ca putem fi responsabili de propriile trairi. Cand insa nu ne simtim suficient de capabili putem intra in lupte de putere cu celalalt pentru a compensa sentimentul de inadecvare pe care il avem.
3. CONTAM – Cand ambii parteneri se simt valorizati simt ca sunt importanti unul pentru celalalt. Cand simtim ca parerea si actiunile noastre conteaza, si ca acestea pot aduce ceva semnificativ intre noi, e mult mai probabil sa dorim sa contribuim. Persoanele care simt ca nu conteaza e posibil sa se simta ranite si din acest motiv sa doreasca sa ii raneasca si pe altii, pentru a le arata cum simt ele.
4. Avem CURAJ – Cand ambii parteneri isi dezvolta curajul de a se descoperi pe ei insisi, si isi asuma responsabilitatea propriului comportament isi aduc contributia la bunastarea relatiei. Atunci cand avem curajul de a fi responsabili putem sa ne bucuram impreuna de momentele bune dar si reusim sa trecem mai usor peste situatiile dificile. Persoanele descurajate simt ca nu exista nici o speranta ca lucrurile sa mearga mai bine, evita situatiile dificile si renunta usor.
O relatie este o calatorie in care pornesc impreuna doi oameni straini, fiecare venind de acasa cu propriile bagaje relationale, cu propriul mod de a se raporta la celalalt.
Bunavointa poate face diferenta intr-o relatie, la fel si dorinta de transformare.
Dar in cele din urma conteaza daca scopul nostru comun este sa construim relatia si daca ne asumam sa mergem mai departe in ciuda diferentelor si dificultatilor dintre noi.
Articol scris de Roxana Pana, psihoterapeut, psiholog clinician, psihosex-terapeut.
26 Februarie 2021
www.roxanapana.ro