Cu totii experimentam la un moment dat pierderea cuiva drag. Fie ca este vorba de un membru al familiei, fie un prieten apropiat sau o cunostinta, tema pierderii este una care ne pune pe ganduri.

Cand cineva pleaca dintre noi ne intoarcem mai mult catre interior si ne adancim in propria fiinta cu o intrebare nerostita: Care este sensul lucrurilor?

Decesul cuiva apropiat ne aduce, de fapt, fata in fata cu tema propriei morti si cu ce inseamna, de fapt, pentru noi acest lucru. Mintea umana nu poate cuprinde notiunea de moarte pentru ca nu intelege conceptul de inexistenta sau de vid.

De fapt, tema mortii, nu are cea mai mare pondere in aceasta situatie, desi este cel mai mare mister uman din toate timpurile. Tema mortii ne pune fata in fata cu VIATA insasi. Ne intrebam de fapt, care este sensul vietii si ce conteaza cu adevarat atunci cand traiesti.

Atunci, privind viata din perspectiva mortii ne intrebam de fapt care sunt lucrurile cu adevarat importante in fiecare zi.

  1. Sa ne impacam cu trecutul nostru, pentru a putea trai in prezent. Cand iti vindeci trecutul poti sa fii un om nou, dincolo de ceea ce ai primit din familia ta si din ceea ce viata ti-a pus la dispozitie. Poti alege cine si cum sa fii, ceea ce te aduce mai aproape de libertate.
  2. Sa fim impacati cu ceea ce suntem si sa evoluam constant. Cand suntem impacati cu viata noastra, indiferent ce lucru ar putea sa se intample la un moment dat cu noi, stim ca am trait in acord cu valorile noastre, ne-am straduit spre mai bine, si nu regretam nimic din ceea ce am fi putut face.
  3. Sa avem relatii bune cu ceilalti si sa fim un sprijin pentru cei ce au nevoie de noi. Cand avem relatii bune cu ceilalti suntem impacati si ii ajutam si pe ceilalti sa fie bine. Oferim din inima si intelegem conditia umana.
  4. Sa ne traim viata dupa valori morale. Cand tindem catre intelepciune, bunatate, adevar si iubire, aducem cate putin din acestea in vietile noastre, ceea ce ne scoate din conditia noastra limitata si ne ridica spre potentialul nostru mai inalt.
  5. Sa dam sens fiecarei zile. Cand gasim sensul lucrurilor din vietile noastre intelegem care este rolul nostru in aceasta lume si gasim motivatie pentru ce avem de realizat.
  6. Si cel mai important lucru dintre toate: sa iubim si sa fim iubiti. Cand vom pleca din aceasta lume, ceilalti isi vor aminti, de fapt, de conexiunea cu noi: de cum s-au simtit in preajma noastra, daca am avut consideratie fata de ei, compasiune si acceptare.

Desi tema despartirii poate fi una trista, mult mai trist este sa traim o viata fara sa intelegem care sunt lucrurile cu adevarat importante.

Traind fiecare zi cu constienta faptului ca desi suntem eterni, suntem muritori in acelasi timp, putem alege cum sa ne raportam la viata.

Sa nu ne fie teama sa traim in potentialul nostru, sa nu ne fie teama sa evoluam, sa ne conectam cu ceilalti si sa iubim din toata inima.

Oamenilor nu le este teama de moarte, le este teama de viata. Le este teama de non-sens.

Acest lucru poate parea paradoxal, insa cand simti ca viata ta are sens, incepi sa nu te mai temi de moarte.

Traieste aceasta zi cu bucurie, cu recunostinta, cu prezenta, pentru ca indiferent ce se intampla, sa nu regreti ca nu ti-ai luat timp sa faci toate acestea. Pentru ca in cele din urma, ceea ce conteaza cel mai mult este daca ai dat sens vietii tale, daca ai fost un om bun si daca ai iubit si ai fost iubit.

Articol scris de Roxana Pana, psihoterapeut, psiholog clinician, psihosex-terapeut.

17 Martie 2021

Pentru detalii si programari, accesati www.roxanapana.ro