Intr-o lume ideala iubirea e tot ce avem nevoie. Dar nu traim intr-o lume ideala, ci intr-o scoala perpetua a transformarii personale. Nu totul e lumina si iubire decat daca prelucram intr-un mod constient intunericul nostru pentru a descoperi aceasta lumina si aceasta iubire.

Iluzia e la ea acasa atunci cand, din dorinta noastra de a ramane copii  si a nu ne maturiza, credem ca iubirea e totul.

Iubirea nu e totul.

Comunicarea valoreaza enorm atunci cand dorim sa ne conectam cu celalalt. Rabdarea este o adevarata virtute cand in fata noastra sta un altul, cu intunericul, umbrele si incertitudinile lui.

Am vrea sa fim perfecti, sa comunicam fara sa spunem ce avem nevoie, sa ne intelegem din priviri, fara sa fie nevoie sa scoatem un cuvant. Sa nu trebuiasca sa facem nimic.

Ne asteptam ca daca exista iubire, totul sa mearga de la sine.

Dar acestea sunt asteptari false, nerealiste. Avem nevoie imperioasa sa invatam sa ne exprimam nevoile. Si nu oricum, nu cum o fac copiii. Nu pe principiul "Vreau totul si vreau acum".

Avem nevoie sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne intelegem mecanismele automate preluate din familiile noastre. Pana cand nu facem acest lucru nu ne eliberam catre adevaratul nostru Eu, catre cine suntem noi cu adevarat in aceasta viata.

Ramanem constructele celor care, cu cele mai bune intentii, au avut grija de noi.

Avem nevoie de limite. De unde incepe eul meu si pana unde se continua, si unde incepi tu si pana unde imi dai voie sa merg? Limitele creeaza siguranta, si in siguranta de poate dezvolta un atasament sanatos.

Iubirea nu e totul. Avem nevoie de responsabilitate, de asumare, de acceptare. De curajul de a fi imperfecti si vulnerabili.

Vrem sa ne putem afisa in siguranta in vulnerabilitatile noastre cele mai intime. De aceea e nevoie ca noi, la randul nostru sa imbratisam cu blandete vulnerabilitatea celuilalt.

Iubirea nu e de ajuns pentru ca e doar un ideal, care, fara actiune, ramane doar un concept frumos dar departe de realitatea in care traim.

Pentru a descoperi mai multe despre istoria noastra personala, pentru a ne prelucra umbra, a ne integra istoricul de viata in propriul eu avem nevoie sa lucram cu noi insine. Pentru a fi parteneri buni si a reusi sa facem din iubire un proces autentic si dinamic e nevoie sa ne transformam.

Iubirea este un verb, este o forta dinamica si transformatoare. E un intreg proces. Iubirea nu este totul, dar dorinta de a ne transforma poate fi totul.

Articol scris de Roxana Pana, Psiholog clinician, Psihoterapeut, Sex-terapeut, 08 Ianuarie 2021.

www.roxanapana.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.