...Imi spunea cineva la un moment dat.

Imagineaza-ti ce inseamna asta. Cand ceva e greu inseamna ca acel ceva fie e mai mare decat tine si nu il poti duce, fie muschii tai nu sunt suficient dezvoltati.

Viata e grea, asa e. Dar e grea atunci cand abilitatile de coping nu sunt functionale.

Cand maturitatea nu a ajuns la potentialul optim, cand facem aceleasi greseli din nou si din nou, desi realitatea ne arata ca rezultatul e tot timpul acelasi daca nu facem ceva diferit.

Viata e grea atunci cand purtam in noi tipare disfunctionale de gandire, simtire si vointa, unele experimentate de noi pe parcursul copilariei mici, sau altele cu care ne-am trezit cadou de la parinti sau persoane reprezentative pentru noi.

Viata e grea cand taram de traumele noastre in relatii, la job, in social.

La sala de forta

Viata e grea cand nu mergem la sala de forta a eului nostru autentic, cand nu dezvoltam muschii psihici sau cand nu vrem sa ne schimbam. Viata e grea, dar schimbarea e optionala.

Schimbarea nu e pentru toti, ci pentru cei ce vor. Se poate trai si greu.

Dar de ce sa nu traim frumos?

Si putem spune toata viata “Bai cat de grea si de a naibii e viata asta!” sau putem sa incepem sa nu mai vedem viata ca pe o povara pe care sa o ducem in spinare, ci ca pe un potential pentru a fi fericiti, o scoala de transformare interioara, un mod de a deveni Oameni, cu O mare.

"Da' de ce?"

“Bine, bine, ai zice tu, dar ce crezi ca e asa usor sa te schimbi si sa iti schimbi istoricul de viata? Oamenii nu se schimba”

Ei, eu am incredere tocmai in cei care doresc sa faca asta. In cei care fie s-au saturat si nu mai pot, fie in cei care chiar cred in bucuria si fericirea vietii.

Nu a zis nimeni ca e usor. Poate ca e chiar cel mai greu lucru din lume. Dar, recompensa este nemasurabila. Sa iti intelegi trecutul si sa ti-l integrezi ca parte din propria fiinta inseamna sa te bucuri de prezent si sa iti construiesti viitorul.

Sa fii fericit si sa faci rai din ce ai sunt parte din misiunea vietii.

Vrei?

Se poate, crede-ma ca se poate. Totul e sa vrei, si sa faci ceva in sensul asta.

Ai curaj si incearca, depaseste-ti conditia, datul familial. Afla cine esti tu, dincolo de mostenirea ta genetica, de educatie, de pattern-uri.

Cine esti tu cu adevarat?

 

Articol scris de Roxana Pana, psiholog clinician, psihoterapeut, sex-terapeut,

13 Decembrie 2020.

www.roxanapana.ro